الجملة عند الإباضيّة وما تثيره من نقاشات وردود - بن معمر, فتحي (العقيدة الإباضيّة والبدل المكري قديما وحديثا, 2025)
Keywords: Foi -- Ibadisme

اختلاف علماء المذهبيّة الإسلاميّة حول العقيدة الإباضيّة - فطوم, سامية (العقيدة الإباضيّة والبدل المكري قديما وحديثا, 2025)
Keywords: Foi -- Ibadisme

اقسام و دلایل توحید نزد اباضیه - شریفی, مصطفی; سلطانی, مصطفی; قاسمی, ابراهیم (پژوهشنامه مذاهب اسلامی, 2025)
مسئله توحید، مهم‌ترین اصل اعتقادی بین مسلمانان است. توحید به معنای یگانه‌دانستن خداوند در همۀ ابعاد وجودی است و اولین پیام و آموزه دعوت حضرت محمد (ص) در آغاز رسالت به شمار می‌رود؛ دعوت انسان به کلمه «لا اله الا الله». با شهادت بر این کلمه و اذعان به آن که دربرگیرندۀ چیزی جز شهادت بر یکتایی خدا و دوری از شرک نیست، فرد مسلمان خوانده می‌شود. به توحید در آموزه‌های قرآن کریم و روایات پیامبر اکرم (ص) توجه ویژه‌ای شده است که با جستجو در آیات قرآن به اهمیت آن پی خواهیم برد. خداوند متعال به ‌سبب اهمیت این مسئله و برای رفع هرگونه شبهه، سورۀ «توحید» را نازل کرده است و مسئلۀ توحید را در این سوره به انسان‌ها یادآور می‌شود. اباضیه از مذاهب اسلامی پویا و زنده در جهان اسلام است که با توجه به شواهد تاریخ از ابتدایی‌ترین مذاهب و فرقه‌های اسلامی است. شناخت صحیح دیدگاه این فرقه می‌تواند راهگشای حل بسیاری از اختلاف‌ها در جهان اسلام باشد. اباضیان در مباحث توحید از اصطلاح «جملة التوحید» استفاده کرده‌اند و ادعا می‌کنند از اصطلاحات خاص اباضیان است. عالمان اباضیه معتقدند تفکر و نگاه ایشان به توحید، تمام اقسام الحاد و تشبیه و تجسیم را دفع می‌کند. موضوع علم توحید، صفات خداوند متعال، صفات پیامبران الهی و ممکنات است از آن حیث که به ‌وسیله ممکنات وجود صانع ثابت می‌شود. اباضیان افراد منکر توحید را به سه دسته تقسیم می‌کنند و قائل به مشرک‌بودن دو دستۀ اول هستند؛ اما دربارۀ وجه سوم معتقدند این فرد کافر کفر نعمت است. در این مقاله به بررسی دیدگاه اباضیه دربارۀ مسئلۀ توحید می‌پردازیم.
Keywords: Foi -- Ibadisme

المدرسة الإباضية الكلامية في عيون الباحثين المعاصرين - الشعيلي, عبد الله بن عيسى بن سليمان (كلية العلوم الشرعية, 2023)
Keywords: Foi -- Ibadisme

الفكر العقدي الإباضي بالمغرب من بداية القرن الرابع الهجري العاشر الميلادي إلى نهاية القرن السادس الهجري الثاني عشر الميلادي دراسة تحليلية مقارنة - باباواعمر, خضير بن بكير (جامعة الأمير عبد القادر, 2018)
Keywords: Foi -- Ibadisme; Jayṭālī, Ismāʿīl b. Mūsà (13..-1350)

الفكر العقدي الإباضي بالمغرب (ملخص أطروحة دكتوراه) - باباواعمر, خضير بن بكير (الحياة, 2018)
Keywords: Foi -- Ibadisme

الفكر العقدي في المغرب في القرن الثالث الهجري/التاسع الميلادي من خلال كتاب ابن سلام - وينتن, مصطفى بن الناصر (تاريخ ابن سلام في ميزان القراءات النقدية, 2018)
Keywords: Foi -- Ibadisme

‏صلة الاجتهاد بالفكر العقدي والسياسي عند الإباضية - باجو, مصطفى بن صالح (الحياة, 2001)
Keywords: Foi -- Ibadisme; Ijtihad

الفكر العقدي عند الاباضية حتى نهاية القرن الثاني الهجري - الوهيبي, مسلم بن سالم (جامعة الأزهر, 2001)
Keywords: Foi -- Ibadisme

الفكر العقدي عند الإباضية حتي نهاية القرن الثالث الهجري - بن دريسو, مصطفى بن محمد (سلسلة بحوث منهجية مختارة, 2003)
Keywords: Foi -- Ibadisme

Self-defining through Faith: The walāya and barāʾa Dynamics among the Early Ibāḍis - Francesca, Ersilia (Accusations of Unbelief in Islam, 2016)
Keywords: Foi -- Ibadisme