التطرف والغلو بين الكنيسة في القرون الوسطى والخوارج - دراسة مقارنة- - الجبوري, محمد خليل ابراهيم (مجلة جامعة تكريت للعلوم الإنسانية, 2020)
فهذا ملخص للبحث الذي أروم الشروع فيه والذي يقوم على دراسة ( التطرف والغلو بين الكنيسة في القرون الوسطى والخوارج - دراسة مقارنة-) وكان سبب اختيار هذه الدراسة اني تلمست بعض أوجه التشابه بين تطرف وطغيان…
Keywords: Kharijisme

أزارقة الخوارج تأريخهم وآراؤهم السياسة، بين التأويل المُغرِض والاستعراض - الدوري, غازي حميد موسى (سر من رأى, 2020)
المنهج القرآني في تغيير الأفكار والمفاهيم ردود ابن عباسt على فكر الخوارج أنموذجاً
Keywords: Azraqisme; Kharijisme

المنهج القرآني في تغيير الأفكار والمفاهيم ردود ابن عباس على فكر الخوارج أنموذجاً - عبد الله, ناصر يوسف (مجلة العلوم الاسلامية, 2020)
المنهج القرآني في تغيير الأفكار والمفاهيم يريد للإنسان أن يحصل على القناعة الذاتية المبنية على الحجة والبرهان ، في إطار الحوار الهادئ العميق. فلكل سؤال يواجه الإنسان جواب يهديه إلى الصراط المستقيم. والناظر…
Keywords: Kharijisme

سياسة الإمام علي بن أبي طالب (رضي الله عنه) مع الخوارج - عبد الوهاب, رُفيدة صباح (مجلة الجامعة العراقية, 2020)
المقدمة الحمدلله رب العالمين ، وأشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له ، وأشهد أن محمدا عبده ورسوله، صلى الله عليه وسلم وعلى آله الأطهار وصحابته الأبرار ، وعلى التابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين. وبعد:إن…
Keywords: Kharijisme

Hâri̇cîli̇k Anlayişinin Kökenleri̇ Ve Günümüzdeki̇ Yansimalari - Çalişkan, Necmettin; Okşar, Yusuf (BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2020)
İslam coğrafyasının parçalanmışlığı, politik, ekonomik ve bilimsel açıdan geri kalmışlığı içerisinde müslümanların değişen dünyaya uyum sağlama noktasındaki sorunları gün geçtikçe derinleşmektedir. Bu itibarla dünyanın hızla değişen konjonktürel yapısı içerisinde var olma mücadelelerinin bir örneği olarak köktenci oluşumların temellerinin hem Kur’ânî referansları hem de mezhepler tarihi açısından nasıl tahlil edilmesi gerektiği, bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira bu radikal yaklaşımın kendi içerisinde örgütlenme ve “militan devşirme” reflekslerinin altında İslâmî söylemlerin olması, konunun Hâricî düşüncenin evrimi açısından incelenmesini gerekli kılmıştır. Radikalizm ve fundamentalizmin ortaya çıkmasında psikolojik ve bireysel etmenlerin yanında siyasî, ekonomik ve kültürel birçok değişken rol oynamaktadır. Ancak daha da dikkat edilmesi gereken hususun, radikal söylemlerin Kur’ân âyetleri ile temellendiriliyor olmasıdır. Zira kendilerine böyle bir söylem geliştirenlerin dinin ana kaynağına dayanıyor olmalarının altında yatan sebepler ciddi bir şekilde irdelenmelidir. Kuşku yok ki her bir başlığı ele almak çalışmanın sınırları açısından mümkün görünmemektedir. Bu itibarla bu çalışmanın temel hedefi, problemin mezheplerle ilgili kısmını ele alarak İslam’ın özüne aykırı olarak gelişen yönlerini ve geçmişten günümüze gelen benzer dini söylemlerle ilgili temellerini ortaya koymaktır. Ayrıca itikadı, ilmihale dönüştürme, ilâhî metni literal okuma ve katı hadisçiliğin Hâricî anlayışa benzeşen ve ayrışan yönleri de ele alınmıştır. Araştırmanın mahiyeti betimsel nitelikli olduğu için çalışmada ağırlıklı olarak doküman taraması yapılarak içerikler değerlendirilmiştir. Yapılan araştırma ve değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkan temel çıkarımlardan birisi, sosyal, siyasî ve kültürel açıdan bir tecdit ve ıslah hareketi olarak batılı referansları da kullanarak aydınlanmacı bir yaklaşımla, İslam dünyasını ayağa kaldırmaya çalışan birtakım oluşumların; zamanı bir noktada dondurmak ve Kur’ân âyetlerini kendi ideolojik söylemleri için basamak yapmalarıdır. Bu durum hem ilerlemeyi hem de sorunları kendi bütünlüğü içerisinde çözmeyi imkânsız hale getirmektedir. Böyle bir imkansızlık içerisinde araştırmada, Hâricîlik zihniyetinin ortaya çıkardığı temel sorunlar ve sorunlara yol açan sebepleri üzerinde durularak günümüzde aşırı ve radikal tutumların ortadan kalkması için çözüm yolları gösterilmiştir , The problems of Muslims in adapting to the changing world are deepening day by day due to the fragmentation of Islamic geography, political, economic and scientific backwardness. In this respect, how the foundations of fundamentalist formations should be analyzed in terms of the history of sects as an example of the struggles of existence within the rapidly changing cyclical structure of the world emerges as a problem. The fact that this radical approach has its own Islamic discourses under the reflexes of organization and militant recruitment within itself has made it necessary to examine the issue in terms of the evolution of external thought. In addition to psychological and individual factors, many political, economic and cultural variables play a role in the emergence of radicalism and fundamentalism. However, it should be noted that radical discourses are based on the Qur’anic verses. The reason behind the fact that those who develop such a discourse is based on the main source of religion should be seriously examined. There is no doubt that it is not possible to deal with each topic in terms of the limits of the study. In this respect, our aim is to examine the part of the problem related to sects and to reveal the foundations of fundamentalism related to similar religious discourses from the past to the present. It also examines creed, conversion to the catechism, literal reading of the divine text, and divergent aspects of rigid hadithism that resemble the External understanding. For this reason, in this descriptive study, the contents of the document will be evaluated by document scanning. What draws our attention here is that some formations that try to lift up the Islamic world with an enlightenment approach by using western references as a social, political and cultural transformation and correctional movement; to freeze time at some point and to make the Qur’anic verses a step for their own ideological discourse. This makes it impossible to progress and solve problems in their entirety.
Keywords: Kharijisme

Origins of the Ibadiyya I – the Kharijite Connection - Gaiser, Adam R. (2020)
Keywords: Kharijisme

Le kharijisme : catégoriser et théoriser la dissidence en Islam médiéval - Aillet, Cyrille (Contester au Moyen Âge : de la désobéissance à la révolte : XLIXe Congrès de la SHMESP (Rennes, 2018), 2020)
Kharijism sums up all the evils that are attributed to the revolt as a form of breakdown of the legitimate order and of the unity in medieval Islam. The figure of “Kharijite” is associated with a scandalous reputation of sectarian isolationism, violence and fanaticism. This semantic prevails because it stems from the fact that this figure of dissent was transformed into a literary subject matter in the Abassid period. The Kharajite is an ambiguous figure who was alternately a desperado, a highwayman, a fanatic murderer, an individual wreaking havoc, but also an exemplary ascetic, a righter of wrongs, a victim of a power whose abuses and even the tyrannical nature were acknowledged. Kharijism appears as a political threat and outlines the legitimate order, but it also highlights the excesses of domination and the gap that separates men from the blessed time of the origins.,Le kharijisme résume tous les maux que l’on attribue à la révolte comme forme de rupture de l’ordre légitime et de l’unité en Islam médiéval. Au « kharijite » est associée une sulfureuse réputation de repli sectaire, de violence et de fanatisme. La raison d’un tel succès sémantique tient à la transformation de cette figure de la dissidence en matière littéraire dès l’époque abbasside. Figure ambiguë que celle du « kharijite », tour à tour desperado, bandit de grand chemin, assassin fanatisé, semeur de chaos, mais aussi ascète exemplaire, redresseur de torts, victime d’un pouvoir dont on reconnaît, au fond, les abus, voire la nature tyrannique. Épouvantail politique, le kharijisme dessine les contours de l’ordre légitime, mais il souligne aussi les dérives de la domination, et l’écart qui sépare les hommes du temps béni des origines.
Keywords: Kharijisme

سياسة الإمام على بن أبى طالب "رضى الله عنه" مع الخوارج - الداهرى, رفيدة صباح عبدالوهاب (مجلة الجامعة العراقية, 2020)
Keywords: Kharijisme

مصطلح "الخوارج" في خطابات ولقاءات جلالة الملك عبدالله الثاني في المحافل الدولية وبعدها التاريخي والرأي الغربي فيها - الصرايرة, سليمان سالم (مؤتة للبحوث والدراسات, 2020)
Keywords: Kharijisme

الإرهاب في صدر الإسلام (الخوارج أنموذجاً) - فريد, رشيد أحمد مختار (Journal of Arts, Literature, Humanities and Social Sciences, 2020)
Keywords: Kharijisme

الانحراف الفکری عند الخوارج أسبابه ومظاهره وأثاره - الصبحى, أبو بکر عبد المنعم إبراهیم محمد (مجلة کلیة أصول الدین والدعوة, 2020)
Keywords: Kharijisme

Khārijīs - Gaiser, Adam R. (Encyclopaedia of Islam, 2020)
Keywords: Kharijisme