معهد القطب الشيخ اطفيش ودورها فی تخریج العلماء - صدقي, محمد بن ايوب (أعمال اليوم الدراسي حول حياة العلامة الشيخ حمو بن باحمد باباوموسى وأحيه الشيخ الحاج محمد من تنظيم عائلة آل باباوموسى بالتنسيق مع عشيرتها امحمد أوباعزيز, 2017)
Keywords: Atfiyyash; Muhammad b. Yusuf (1821-1914); Biographies – Mzab – 20e siècle

الفكر اللغوي للشيخ محمد بن يوسف أطفيش من خلال كتابه (شرح لامية الأفعال) - الرمحي, أحمد بن محمد (دار أسامة, 2017)
Keywords: Atfiyyash; Muhammad b. Yusuf (1821-1914)

İbâzî Tefsir Geleneğinde İsariliyat Meselesi: Itfiyyiş Örneği - Dede, Mehmet Fatih (e-Şarkiyat İlmi Araştırmaları Dergisi, 2017)
İsrailiyat, İslam kaynaklarına ve bilhassa tefsir külliyatına girmiş olan Yahudi, Hıristiyan ve diğer dinlere ait kültürel kalıntılarla, dinin lehine veya aleyhine uydurulup Hz. Peygamber (s.a.v.)’e, sahabeye ve sonraki nesillere izafe edilen her türlü haber israiliyat diye nitelendirilmektedir. Büyük ölçüde sözlü olarak nakledilen israiliyatın özellikle rivayete dayalı klasik tefsirlerde önemli bir yeri vardır. İsrailiyatla ilgili nakiller tefsir ilminin önemli konularından biridir. sağlam ve zayıfı tefrik edilmeksizin nakledilen israiliyat dinimize girerek tehlikeli yaralar açmıştır. Modern dönem Kur’an ve tefsir araştırmalarındaki genel yaklaşıma göre israiliyat, bilhassa rivayet ağırlıklı tefsir edebiyatındaki temel sorunlardan olup zayıflık sebebi sayılabilecek ciddi bir tefsir problemi olarak görülür. Biz bu çalışmamızda İbâzi mezhebi mensuplarınca Kutbu’l-Eimme diye tavsif edilen ve telif ettiği üç tefsir ile İbâzî tefsir tarihinin en dikkat çekici müfessiri olan Muhammed bin Yusuf Itfiyyiş’in Tefsir’e dair yazdığı son eser olan Teysiru’t-Tefsir bağlamında israiliyat konusuna yaklaşımını ve bunun eserine yansımalarını ele almaya çalıştık.
Number: 2
Keywords: Atfiyyash; Muhammad b. Yusuf (1821-1914); Coran – Commentaires – 19e siècle

امحمد بن يوسف اطفيش وجهوده البلاغية مع تحقيق كتابه ربيع البديع في علم البديع - لقدي, محمد (جامعة الحاج لخضر, 2017)
Keywords: Atfiyyash; Muhammad b. Yusuf (1821-1914)

السنة حجيتها ومكانتها ومفهومها عند الشيخ امحمد بن يوسف اطفيش - دادي بابا, فتحي بن حمو (الحياة, 2017)
Keywords: Atfiyyash; Muhammad b. Yusuf (1821-1914)

التأويل عند الشيخ امحمد بن يوسف اطفيش؛ الضوابط والحدود - وينتن, مصطفى بن الناصر (الحياة, 2017)
Keywords: Atfiyyash; Muhammad b. Yusuf (1821-1914)

صفات الله بين التأويل والتفويض عند إباضية المغرب: القطب أطفيش نموذجا - بن جماعة, راضية (جامعة الزيتونة, 2017)
Keywords: Atfiyyash; Muhammad b. Yusuf (1821-1914)