Cezayir’in Mizâb Bölgesine Seyahat ve Cezayir İbâzîleri Üzerine Notlar - İğdi, Ahmet (e-Makalat Mezhep Araştırmaları Dergisi, 2025)
19-28 Ocak 2025 tarihleri arasında Cezayir’in Mizâb diye anılan bölgesine bir seyahat gerçekleştirdim. Bu seyahata çıkma sebebim, daha önce uzun yıllar çalıştığım İbâzî topluluklarını kendi kültür çevrelerinde görmekti. Bu ziyareti hem İbâzî mezhebinden olan hem de Gardâye Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan arkadaşım Prof. Dr. Bekîr Bûarva’nın bağlantıları sayesinde gerçekleştirdim. Ayrıca aynı üniversiteden ve Azzâbe heyeti üyesi de olan Prof Dr. Yahya Hâc Buhûn da özellikle başkent Cezayir’deki İbâzî kurumlarını gezmemde mihmandarlık etti. Gezi boyunca İbâzî mezhebinin gelenek olarak canlı yaşandığı ve tarihsel dokusunu da koruyan şehirlerini, camilerini ve mezarlıklarını gezdiğimiz gibi İbâzî eğitim ve araştırma kurumlarını da ziyaret ettim. Gezi bana kitaplarda anlatılan İbâzî gelenek ve inanışlarının canlı olarak yaşandığı bir kenti görme olanağı verdi.
Keywords: Récits de voyage – Mzab

Deciphering gardaya, a mozarabite kingdom in the algerian desert (NF News, 2023)
Keywords: Récits de voyage – Mzab

الجزائر في حاجة إلى قيم وثقافة التاجر الميزابي - جابي, ناصر (2024)
كنت مُجبرا وأنا طفل صغير على مغادرة الحي الذي تسكنه العائلة في وسط المدينة ببلوزداد- بلكور – يوميا، للالتحاق بالمتوسطة والثانوية لاحقا، بأعالي العاصمة، وهو ما فرض عليّ استعمال حافلات النقل العمومي، التي تحولت إلى مجال واسع للملاحظة بالنسبة لي، خارج محيط العائلة والحي الضيقين. من جملة الملاحظات التي استرعت انتباهي وأنا صغير صورة الكهل […]
Keywords: Récits de voyage – Mzab

ندوات ميزاب: ‏في الثقافة الحضارة والمجتمع - بن نبي, مالك (كتابك, 2014)
Keywords: Récits de voyage – Mzab

رحلة المصعبى - الثميني, إبراهيم بن بيحمان (وزارة الثقافة, 2007)
Keywords: Récits de voyage – Mzab

رحلة المصعبى - الثميني, إبراهيم بن بيحمان (2006)
Keywords: Récits de voyage – Mzab

رحلة الوارجلاني - حاج أمحمد, يحيى بن بهون (2006)
Keywords: Récits de voyage – Mzab

L'invitation du M'zab: les impressions de Bennabi - Sifaoui, Abdelatif (Le Jeune Musulman, 2013)
Keywords: Récits de voyage – Mzab

Algérie, quel passé pour un pays "neuf "?: récit de voyage (1988) - Kawa-Topor, Xavier (L'Harmattan, 2003)
Un jeune français de 20 ans décide de partir en Algérie mener une enquête sur le passé de ce pays où son père avait été soldat. De la Casbah d'Alger au massif du Tassili, des cités mozabites aux ruines romaines de Tipasa, sa route va croiser de multiples personnages qui constituent en partie l'identité algérienne.
Keywords: Récits de voyage – Mzab

L'Afrique occidentale: Algérie, Mzab, Tildikelt - Soleillet, Paul (El Kalima, 2013)
Keywords: Récits de voyage – Mzab